Ιωάννινα 2021: Υπερβαίνοντας ενωμένοι το “εδώ”

1-tpsbZMKDO30TViv7p5hw3g

Οι κοινωνίες προχωράνε μπροστά όταν κοιτάνε στα μάτια τις προκλήσεις, ενωμένες. Πιστοί στη παράδοση που τους θέλει μαχητές, οι Ηπειρώτες ομόφωνα προέκριναν την πρωτεύουσα τους για την πρόκληση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Μελίνα Μερκούρη το 1985 και έτσι τα Ιωάννινα κατέθεσαν φάκελο υποψηφιότητας. Παρά το γεγονός ότι δεν προκρίθηκαν, η παρακαταθήκη για το μέλλον που αφήνει η διεκδίκηση είναι σημαντική.

Αποτυπώνοντας τα Ιωάννινα στον φακό: http://bit.ly/1sJIwe8

Ταξιδέψαμε στην πρωτεύουσα της Ηπείρου με σκοπό να αντικρίσουμε ιδίοις όμμασι την προσπάθεια αυτή. Στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, συναντήσαμε την ομάδα διεκδίκησης, τους κκ. Κωνσταντίνο Γκόγκο, Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου και Μαρία Στρατσιάνη Διευθύντρια Πολιτισμού του Πνευματικού Κέντρου και μετά χαράς συνομίλησαν μαζί μας αναπολώντας μέσα από τη συζήτηση όμορφες στιγμές από αυτόν τον “αγώνα δρόμου” όπως χαρακτηριστικά μας είπαν.

«Ήταν ένας μεγάλος στόχος» μας πληροφόρησε ο κ. Γκόγκος. « Ένας αγώνας δρόμου να αποκτήσουν τα Γιάννενα αυτό το θεσμό και να πάνε επιτυχώς στη πρώτη επιλογή. Στο στόχο συμμετείχε όλη η Ήπειρος. Η τοπική κοινωνία, η νεολαία, άτομα με ειδικές ικανότητες… Ομόφωνα όλοι οι Δήμοι μας παραχώρησαν αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους. Είχαμε τη στήριξη σύσσωμης της Περιφέρειας και κινητοποιήσαμε διανοούμενους της επιστήμης και της τέχνης σε ένα πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκινώντας από τη παράδοση, το παρόν, για να πάμε στο μέλλον. Να συνδέσουμε τον τόπο μας με την Ελλάδα στη σύγχρονη πραγματικότητα σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο. Ως πολυ-πολιτιστική περιοχή τα Γιάννενα, προβάλαμε και το Μουσουλμανικό και το Εβραϊκό στοιχείο και αυτή η πολυ-πολιτισμικότητα διαχύθηκε παντού. Το Σύνθημα μας, το μπλουζάκι μας, ταξίδεψε στον κόσμο, στην Αυστραλία, στην Αμερική σε πόλεις όπως το Σικάγο και η Νέα Υόρκη».

Ο Πρόεδρος μίλησε στη κάμερα, κάνοντας μνεία στο ρόλο των Νέων Μέσων στην προβολή της καμπάνιας της υποψηφιότητας (http://bit.ly/28jHlCz) και μας παρέπεμψε να δούμε τα γυρίσματα σε ιστορικά σημεία της πόλης με τον διεθνούς φήμης Ηπειρώτη βιρτουόζο του κλαρίνου Γιάννη Χαλδούπη (http://bit.ly/25LtkOY) αλλά και αφιερώματα, όπως των New York Times για τους Ηπειρώτες κλαρινίστες (http://nyti.ms/1UEh0aC). Άλλωστε, όπως μας είπε, «Η Ηπειρώτικη παράδοση είναι ιστορικά άρρηκτα συνδεδεμένη με το κλαρίνο».

«Είναι σημαντική παρακαταθήκη για να δημιουργήσουμε σχέσεις» ανέφερε ο κ. Γκόκος. «Ήδη το έχουμε ξεκινήσει, τα δύο τελευταία χρόνια μέσα από τη συνεργασία μας με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ετοιμάζεται στο Φάληρο. Γνωριστήκαμε με πολλούς ανθρώπους και στο εξωτερικό και πλέον υπάρχει η βάση να βρούμε με σύγχρονο τρόπο την ταυτότητα μας και να δημιουργήσουμε το όραμα μας για το μέλλον. Ο πολιτισμός που προανέφερα, τα έργα που ετοιμάζουμε για αναβάθμιση της πόλης, όπως της παραλίμνιας περιοχής, το σύμβολο της πόλης, θα δώσουν μία νέα ώθηση τα επόμενα χρόνια για μία ισορροπημένη κοινωνική ανάπτυξη».

Ο Πολιτισμός καλλιεργεί τις ανθρώπινες σχέσεις. «Ήταν μία σημαντική εμπειρία μέσω της οποίας ενώσαμε το απανταχού ηπειρωτικό στοιχείο για να θυμηθούμε να διεκδικούμε μαζί μεγάλους στόχους”. Τα λόγια του Προέδρου μας θύμησαν την ιστορία των Ηπειρωτών η οποία δεν τους θέλει ριψάσπιδες. Ακόμη και σε επώδυνες περιόδους όπως σλαβική και ιταλική κατοχή και μετέπειτα Τουρκοκρατία, η Ήπειρος δεν σταμάτησε να γνωρίζει οικονομική και πνευματική άνθηση και καλλιέργησε μεγάλες ιδέες, όπως του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Δεν είναι υπερβολική η έκφραση που αναφέρεται στα Ιωάννινα μόλις από τον 17ο αιώνα, ότι είναι «πρώτα στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα».

«Έγινε μία μόχλευση παράδοσης και πολιτισμού με συμμετοχή του Πανεπιστημίου, επιστημόνων και καλλιτεχνών. Έτσι πλέον έχουμε δημιουργήσει μία «ζωντανή» βάση δεδομένων την οποία μπορούμε από εδώ και στο εξής να αξιοποιήσουμε για προβολή και ανάπτυξη», μας πληροφόρησε ο Πρόεδρος, προτού μας αποχαιρετήσει με ένα μήνυμα: «O πολιτισμός είναι ένα απάνεμο λιμάνι για όλους μας μέσα σε αυτή τη δύσκολη σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία και βοηθά τον άνθρωπο να βλέπει τον εαυτό του διότι είναι ατομικό αλλά και κοινωνικό ον ταυτόχρονα. Μέσα από τον πολιτισμό βρίσκει τη κοινωνικότητα του».

Η κα. Στρατσιάνη, Διευθύντρια Πολιτισμού του Πνευματικού Κέντρου μας μίλησε με τη σειρά της για τα δυνατά σημεία της υποψηφιότητας: «Η δικτύωση ήταν η επιτυχία μας, πετύχαμε στην επικοινωνία με τον κόσμο, παρά την υπό-στελέχωση της ομάδας διαχείρισης. Οι αναρτήσεις πολιτιστικών δράσεων στο διαδίκτυο είχαν μεγάλη επισκεψιμότητα και ο διάλογος με τους πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν καθημερινός. Μέσα σε τρεις μέρες το βίντεο που αναρτήσαμε για την υποψηφιότητα της πόλης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα είχε 35.000 επισκέπτες και κάθε μέρα αυξάνονταν. Είχαμε 12.000 εθελοντές, ένας αριθμός-ρεκόρ ο οποίος αναφέρεται και στο φάκελο της αξιολόγησης, ως εκ των δυνατών σημείων μα». Ενώ, περήφανα, έκανε λόγο στη κάμερα για το πώς βοήθησε η συγκυρία αυτή τους Γιαννιώτες να ανακαλύψουν ξανά την ταυτότητά τους:http://bit.ly/1WEJxRk.

«Εδώ στα Γιάννινα το Πνευματικό Κέντρο είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός φορέας μετά το Πανεπιστήμιο. Aριθμεί περί τους 2.000 φοιτητές και σπουδαστές και οι πολυπληθείς ετήσιες εκδηλώσεις μας παρακινούν όλους τους πολίτες. Θέλουμε να βοηθήσουμε να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης και συλλογικά το προσπαθούμε. Παρ’ όλα τα δύσκολα χρόνια που περνάμε και κατά ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο τρόπο, δεν ξέρω πώς τo καταφέρνουμε, ο πολιτισμός μας θάλλει».

Ο Δήμος Ιωαννιτών συνέδραμε με τη σειρά του στη προσπάθεια αυτή. Ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέκας, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού Νίκος Γκόλας και ο Στέφανος Ζέρβας, ειδικός σύμβουλος Δημάρχου για θέματα Τουρισμού, όλοι συνέβαλαν στη διεκδίκηση.

Όπως άλλωστε μας πληροφόρησε ο κ. Ζέρβας, « Σε όσες επισκέψεις, εκθέσεις και σημεία που προβάλαμε την πόλη μας, πάντα είχαμε σαν σημαία τα νέα δεδομένα. Ξεκινούσαμε οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια με την γνωστοποίηση της Υποψηφιότητας προβάλλοντας το λογότυπο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Συμβάλλαμε με ό,τι ενημερωτικές πληροφορίες είχαμε για την περιοχή στα προωθητικά δεδομένα και φυλλάδια για το τουριστικό κομμάτι και το παραδώσαμε στην ομάδα διαχείρισης της Υποψηφιότητας για αξιοποίηση. Παράλληλα, υπήρχε διαρκής ενημέρωση για το έργο και την διαφήμισή του».

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο (http://bit.ly/1sSEWhp), ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης και τον τελευταίο σταθμό μας, ο Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Δρ. Κωνσταντίνος Ι. Σουέρεφ μας μίλησε για την αυξημένη επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων ως απόρροια της προωθητικής καμπάνιας. «Το Μαντείο της Δωδώνης, το Μουσείο του Αλή Πασά στο νησάκι, το Μουσείο κέρινων ομοιομάτων του Βρέλλη, το αρχαίο κάστρο και άλλα μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος είχαν αυξημένη κίνηση από Έλληνες και ξένους επισκέπτες που θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία του τόπου μας. Όλοι οι εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων δουλέψαμε σκληρά και με ομοψυχία για να είναι όλα έτοιμα να τους υποδεχτούμε ».

Όμορφα τοπία, φιλόξενοι άνθρωποι και υποσχέσεις για το μέλλον. Τα Γιάννενα μέσα από την υποψηφιότητά τους για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης έδειξαν ότι μία αλτρουιστική κοινωνία μπορεί να δράσει ως πόλος έλξης και ανάπτυξης. Άλλωστε, οι κοινωνίες προχωράνε μπροστά όταν κοιτάνε στα μάτια τις προκλήσεις.


Η Υποψηφιότητα στη διαδικτυακή της πύλη https://www.ioannina2021.eu/και στο Facebook https://Facebook/ioannina2021/timeline


*Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Ντάρα και την Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών (Κ.Ε.Π.Π.Ν.Α.Δ.Ι.) για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s